PRAVILA ZAŠTITE PODATAKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

U nastavku ovog teksta želimo da Vas obavestimo o detaljima obrade Vaših podataka u skladu sa članom 23 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (u nastavku „Zakon“).

1. Odgovorno lice (Rukovalac podataka)

Mi smo dogovorni za obradu Vaših podataka:

Lidl Srbija KD, MB: 20699264 (u nastavku „Lidl Srbija“ ili „mi“)

Prva južna radna, 22330 Nova Pazova

Tel. (0)11 655-4000, kontakt@lidl.rs

 

Dodatno, za obradu Vaših podatka je delom odgovoran i operater određene platforme društvene mreže. Pored toga, u nekim slučajevima smo mi takođe i operater platforme i u tom smislu postoji zajednička odgovornost u skladu sa članom 43 Zakona (objašnjeno u tački 4 ovog teksta).

Mi, kompanija Lidl Srbija, upravljamo sledećim stranicama društvenih mreža:

2. Odgovornost operatera

Na obradu podataka od strane operatera platforma društvenih mreža (npr. administracija članova i deljenje informacija) imamo samo ograničen uticaj. Tamo gde možemo da utičemo i podesimo parametre za obradu Vaših podataka i to tako da operater platforme društvenih mreža postupa u skladu sa zaštitom podataka, mi preduzimamo sve mere koje su nam na raspolaganju. Međutim, na mnogim mestima ne možemo da utičemo na obradu podataka operatera, niti znamo koje podatke operater tačno obrađuje.

Operater platforme upravlja celom IT infrastrukturom usluge, pridržava se sopstvenih pravila o zaštiti podataka i ima sa Vama poseban korisnički odnos (ukoliko ste registrovani korisnik usluge društvenih mreža). Dodatno, operater je isključivo odgovoran za sva pitanja u odnosu na podatke Vašeg korisničkog profila, kojima mi kao kompanija nemamo pristup.

Detaljnije informacije o obradi podataka od strane operatera platforma društvenih mreža i o mogućnostima prigovora možete pronaći u njihovim pravilima o zaštiti podataka:

3. Naša odgovornost  

a) Svrha / pravni osnov obrade podataka:

Na našim stranicama društvenih mreža, obrađujemo Vaše podatke u svrhu informisanja potrošača o ponudama, proizvodima, uslugama, akcijama, nagradnim igrama, bitnim informacijama, novostima u kompaniji, u svrhu interakcije sa posetiocima društvenih mreža kao i u svrhu davanja odgovora na postavljena pitanja, pohvale i kritike.

Zadržavamo pravo da obrišemo sadržaje ukoliko je to potrebno. Dodatno, Vaše podatke odnosno sadržaje ćemo podeliti na našoj stranici ako to predstavlja funkciju platforme društvene mreže. Vaše podatke obrađujemo i u svrhu komuniciranja sa vama. Pravni osnov za obradu Vaših podataka je član 12 stav 1 tačka 6 Zakona (legitiman interes). Obrada podataka se vrši u interesu ostvarivanja naših odnosa sa javnošću i komunikacije.

Na obradu Vaših podataka, koju Lidl Srbija vrši u svrhu komunikacije sa potrošačima ili sprovođenja nagradne igre, operater ne može da utiče.

Kao što smo već napomenuli, na onim mestima na kojima nam operater platforme društvene mreže pruži mogućnost, vodimo računa da naše stranice podesimo u skladu sa zaštitom podataka.

b) Primaoci / kategorije primaoca:

Podatke, koje ste uneli na našim stranicama društvenih mreža, kao što su npr. komentari, video snimci, slike, lajkovi, javna obaveštenja i sl. objavljuje operater platforme, a mi ih ni u jednom trenutku ne obrađujemo u neku drugu svrhu od predviđene. Zadržavamo pravo da obrišemo nezakonite sadržaje, ukoliko je to potrebno. To je slučaj na primer u slučaju prekršajnih ili nezakonitih objava, komentara mržnje, komentara (eksplicitno seksualnih sadržaja) ili priloga (npr. slike ili video snimci), koji između ostalog krše autorska prava, lična prava, predstavljaju krivično delo ili krše etička načela kompanije Lidl Srbija.

Vaše sadržaje ćemo u datom slučaju eventualno podeliti na našoj stranici ako to predstavlja funkciju platforme društvene mreže. Vaše podatke obrađujemo i u svrhu komuniciranja sa vama. Ukoliko nam putem društvene mreže pošaljete upit, možemo da Vas uputimo na druge, bezbedne puteve komunikacije odnosno koji garantuju poverljivost. Imajte na umu da uvek imate mogućnost da nam poverljive upite pošaljete putem email adrese navedene u opštim informacijama ili putem kontakt obrasca.

Vaše podatke koje nam šaljete poverljivim putem (npr. privatna obaveštenja, dopis ili e-mail) generalno ne prosleđujemo trećim licima izvan Lidl grupe. U izuzetnim slučajevima, pristup Vašim podacima mogu da imaju naši eksterni partneri kojima poveravamo određene poslove kako bismo usluge koje pružamo doveli na najviši nivo. U tom slučaju radi se o obrađivačima koji koriste podatke po našem nalogu. Svi naši partneri su izabrani na veoma pažljiv način i ugovorom su obavezani na čuvanje ličnih podataka u tajnosti u skladu sa članom 45 Zakona.

Takođe, može postojati potreba da deo Vaših poverljivih upita prosledimo ugovornim partnerima (npr. dobavljačima kod upita u vezi specifičnih proizvoda), a u svrhu obrade Vašeg upita. Međutim, u tim slučajevima se upit prethodno anonimizira, tako da treće lice ne može da ih dovede ni u kakvu vezu sa Vama. Ukoliko u pojedinačnom slučaju prosleđivanje Vaših ličnih podataka bude neophodno, mi ćemo Vas o tome prethodno obavestiti i zatražićemo Vašu saglasnost.

 c) Rok čuvanja / kriterijumi za određivanje roka čuvanja:

Sve podatke o ličnosti, koje nam dostavite sa Vašim upitom (pitanja, sugestije, pohvale ili kritike), brišemo odnosno podatke bezbedno anonimizujemo najkasnije u roku od 90 dana nakon što Vam damo konačan odgovor. Vaše podatke čuvamo 90 dana jer se u pojedinačnim slučajevima može dogoditi da nas Vi, kao potrošač, kontaktirate ponovo u vezi odgovora o istom pitanju i tom slučaju moramo da imamo mogućnost da se nadovežemo na prethodnu prepisku. Iskustvo nam je pokazalo da se po pravilu posle 90 dana više ne pojavljuju povratna pitanja u vezi naših odgovora.

Sve javne objave koje ste postavili na stranici biće trajno dostupne, osim ako ih ne obrišemo prilikom ažuriranja određene teme ili usled zakonskog prekršaja, kršenja naših smernica ili pak ako objavu Vi sami obrišete.

Mi nemamo nikakvu mogućnost da utičemo na brisanje Vaših podataka od strane sâmog operatera. U tom slučaju primenjuju se pravila zaštite podataka konkretnog operatera.

d) Nagradne igre / nagradni konkursi

Svrha / pravni osnov obrade podataka:

Imate mogućnost da na našoj stranici, preko našeg newslettera, na našim društvenim mrežama ili preko Lidl aplikacije, učestvujete u različitim nagradnim igrama i nagradnim konkursima. Ukoliko u određenoj nagradnoj igri/ konkursu nije drugačije određeno, ili ako nam niste dali drugačiju izričitu saglasnost, mi ćemo podatke o ličnosti, koje ste nam dostavili u okviru učešća u nagradnoj igri/ konkursu, obrađivati isključivo u svrhu realizacije nagradne igre/ konkursa (npr. izvlačenje/ utvrđivanje dobitnika, obaveštavanje dobitnika, slanje nagrade, po potrebi anonimno objavljivanje dobitnika). Ukoliko na društvenoj mreži koristite Vaše puno ime i prezime ili ste prepoznatljivi preko fotografija na Vašem profilu, mi ne možemo da isključimo Vašu identifikaciju od strane drugih korisnika.

Pravni osnov obrade Vaših podataka u okviru nagradnih igara je u načelu član 12 stav 1 tačka 2) (izvršenje ugovora) Zakona. U slučaju davanja pristanka u okviru nagradne igre/ konkursa, pravni osnov za obradu podataka je saglasnost u skladu sa članom 12 stav 1 tačka 1) Zakona. U tom slučaju imate pravo da opozovete pristanak i to u svakom trenutku. Opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva.

Primaoci / kategorije primaoca:

Podatke prosleđujemo trećim licima samo kada je to neophodno za realizaciju nagradne igre/ konkursa, tj. za slanje nagrade (npr. slanje nagrade od strane sponzora nagradne igre ili prosleđivanje podataka logističkoj kompaniji) ili ako ste nam za to dali izričitu saglasnost. Molimo Vas da imate u vidu da je u nekim slučajevima moguće učešće u nagradnoj igri/ konkursu na stranicama sa javnim pristupom (npr. na oglasnoj tabli ili preko komentara), tako da i drugi korisnici mogu javno da vide činjenicu Vašeg učešća preko Vaše interakcije sa nama. U takvim slučajevima i drugi na društvenoj mreži mogu da imaju saznanje o Vašoj nagradi. Ukoliko na društvenoj mreži koristite Vaše puno ime i prezime ili ste prepoznatljivi preko fotografija na Vašem profilu, mi ne možemo da isključimo Vašu identifikaciju od strane drugih korisnika.

Rok čuvanja / kriterijumi za određivanje roka čuvanja:

Po završetku nagradne igre/ konkursa i objavljivanja pobednika, lični podaci učesnika se brišu osim onih podataka o dobitnicima koje smo zakonom dužni da čuvamo prilikom organizovanja nagradne igre/ konkursa. U slučaju da je nagrada proizvod sa garancijom, podaci dobitnika se čuvaju za vreme zakonskog prava na garanciju kako bi se u slučaju nedostatka po potrebi naložila popravka ili zamena. Prilikom učešća u nagradnoj igri na društvenoj mreži (npr. putem objave ili komentara) mi nemamo nikakve mogućnosti da utičemo na brisanje Vaših podataka od strane operatera. U tom slučaju primenjuju se pravila zaštite podataka operatera.  

e) Slanje newslettera

Svrha / pravni osnov obrade podataka:

Na naš newsletter možete da se prijavite i preko društvene mreže. Ukoliko ste dali saglasnost za prijem našeg newslettera, obrađivaćemo samo podatak o Vašoj email adresi i po potrebi Vaše ime da bismo Vam poslali (ako je moguće individualne) informacije o proizvodima, akcijama, nagradnim igrama/ konkursima i novostima iz ponude prodavnica kao i o anketama o zadovoljstvu kupaca. Te podatke čuvamo i obrađujemo u svrhu slanja newslettera. Sadržaji newsletter-a obuhvataju ponude proizvoda, akcijske popuste, nagradne igre/ konkursi itd.

Uz Vašu saglasnost evidentiraćemo Vaše ponašanje kao korisnika naše stranice koja su prikupljena na www.lidl.rs, mobilnim aplikacijama kao i na našem newsletteru. Evaluacija korisničkog ponašanja obuhvata pre svega kategorije u kojima se krećete na dotičnoj stranici, mobilnoj aplikaciji, tj. newsletteru i koje linkove tamo pozivate. Tom prilikom se kreiraju personalizovani korisnički profili koji se vezuje za Vašu ličnost i/ili email adresu, kako bi marketinško obraćanje (pre svega u obliku newsletter-a, reklamnih banera i štampane reklame) bilo što više usmereno na Vaša lična interesovanja i kako bi se reklamna ponuda poboljšala.

Pravni osnov za gore navedene obrade Vaših podataka je Vaša saglasnost u skladu sa članom 12 stav 1 tačka 1) Zakona.

Kako bismo bili sigurni da nije došlo do greške prilikom unosa email adrese, podesili smo takozvani Double-Opt-In postupak: nakon što unesete Vašu email adresu u polje za prijavu, mi Vam šaljemo link za potvrdu. Tek kada kliknete na taj link, Vaša email adresa se unosi u našu mailing listu.

Vašu saglasnost za prijem newslettera, učešće u anketama o zadovoljstvu kupaca i kreiranje personalizovanih korisničkih profila možete da opozovete u svako vreme. Link za odjavu možete pronaći u ovom tekstu ili na kraju svakog newsletter-a. Vašom odjavom smatramo da ste opozvali Vašu saglasnost za kreiranje Vašeg personalizovanog korisničkog profila i prijem newsletter-a. Vaše korisničke podatke tada brišemo. Opoziv ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva.

Primaoci / kategorije primaoca:

Ukoliko se za slanje newslettera angažuju eksterni partneri - obrađivači podataka, oni se obavezuju ugovorom u skladu sa članom 45 Zakona.

Rok čuvanja / kriterijumi za određivanje roka čuvanja:

Ukoliko opozovete Vašu saglasnost za prijem našeg newslettera, Vaša email adresa će biti blokirana za prijem newslettera. Vaši podaci će šest meseci nakon toga biti obrisani iz odgovarajućih mailing listi. Prilikom prijave na nekoj od društvenih mreža mi nemamo nikakve mogućnosti da utičemo na brisanje Vaših podataka od strane operatera. U tom slučaju se primenjuju pravila zaštite podataka konkretnog operatera.

4. Zajednička odgovornost, čl. 43 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Sa operaterom društvene mreže delom postoji odnos u skladu sa čl. 45 Zakona (zajednička odgovornost):

Za metode web praćenja koje operater platforme društvene mreže omogućava, operater i mi smo zajednički odgovorni. Web praćenje (webtracking) može pritom da usledi i nezavisno od toga da li ste na platformu društvene mreže prijavljeni ili registrovani. Kao što smo već napomenuli, nažalost  samo ograničeno možemo da utičemo na metode web praćenja operatera, na primer ne možemo da ih isključimo.

Pravni osnov za metode web praćenja je član 12 stav 1 tačka 6) Zakona (legitiman interes). Opravdan i legitiman interes se sastoji u tome da se platforma društvene mreže i konkretna fan stranica (fan-page) optimizuju.

Ostale informacije o primaocima, tj. kategorijama primaoca, kao i roku čuvanja, tj. kriterijumima za određivanje roka čuvanja možete da pronađete u pravilima zaštite podataka operatera platformi. Na ta pravila nemamo nikakav uticaj.

Mogućnost za ostvarivanje Vašeg prava u vezi sprečavanja ovih metoda web praćenja možete pronaći u pravilima zaštite podataka operatera koje su navedene u tački 2. Po ovom pitanju možete da kontaktirate operatere platformi putem kontakt podataka operatera koji su navedeni u njihovim pravilima.

U pogledu statistika koje nam operater platforme društvene mreže stavlja na raspolaganje, mi samo uslovno možemo da utičemo na njih i da ih sprečimo. Ali, vodimo računa da nam se ne dostavljaju nikakve dodatne opcione statistike.

Iz svega gore navedenog, molimo Vas da budete svesni činjenice da nije moguće isključiti mogućnost da operater platforme društvene mreže koristi podatke sa Vašeg profila kao i podatke o Vašem ponašanju kako bi na primer ocenio Vaše navike, lične odnose, tendencije i sl. Lidl Srbija nema nikakav uticaj na obradu ili prosleđivanje Vaših podataka od strane operatera društvene mreže.

5. Vaša prava  

U skladu sa članom 26 Zakona imate pravo da bez naknade zahtevate informacije odnosno detalje o obradi Vaših podataka.

Dodatno, pod uslovom da su ispunjeni zakonski uslovi, imate pravo na ispravku (član 29 Zakona), brisanje (član 30 Zakona) kao i pravo na ograničenje obrade (član 31 Zakona).

Ukoliko se obrada Vaših podataka zasniva na članu 12 stav 1 tačka 5 ili 6 Zakona, imate pravo da podnesete prigovor na obradu podataka u skladu sa članom 37 Zakona. Ukoliko podnesete prigovor, bićemo u obavezi da prekinemo sa obradom Vaših podataka, osim ako predočimo da postoje zakonski razlozi za obradu podataka koji pretežu nad interesima, pravima ili slobodama lica na koja se podaci odnose.

Ukoliko ste nam sami dostavili Vaše podatke, u skladu sa članom 36 Zakona imate pravo da te podatke prenese drugom rukovaocu. Po pravilu, na društvenim mrežama to pravo možete da ostvarite samo direktno prema operateru društvene mreže, jer samo operater ima pristup podacima iz Vašeg profila.

Ukoliko se obrada Vaših podataka zasniva na Vašem pristanku u skladu sa članom 12. stav 1. tačka 1) Zakona, imate pravo da opozovete pristanak u svakom trenutku. Opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva.

Kako bi ostvarili pomenuta prava, kao i u slučaju da imate dodatnih pitanja ili pritužbe molimo Vas da se obratite našem licu zaduženom za zaštitu ličnih podataka putem kontakt podataka navedenih u sledećoj tački ovog teksta.

Pored toga, u skladu sa članom 82 Zakona, imate pravo da podnesete pritužbu državnom organu nadležnom za zaštitu podataka o ličnosti (Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti).

Ukoliko želite da ostvarite Vaša prava u vezi konkretne obrade Vaših podataka, molimo Vas da nam se obratite.  Mi ćemo tada proveriti Vaš upit (npr. zahtev za obaveštenjem ili prigovor) ili ćemo ga po potrebi proslediti nadležnoj platformi društvene mreže, ukoliko je predmet Vašeg zahteva obrada podataka od strane operatera.

9. Kontakt lica zaduženog za zaštitu ličnih podataka u Lidlu:

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nedoumica u vezi sa obradom Vaših podataka, slobodno nas kontaktirajte, a mi ćemo se potruditi da vam pomognemo.

U te svrhe, na raspolaganju Vam stoji Lidlov Poverenik za zaštitu ličnih podataka koga možete da kontaktirate pisanim putem ili putem emaila:

Lidl Srbija KD

Prva južna radna 3

22330 Nova Pazova

Sektor Pravo & Compliance

Zaštita ličnih podataka

E-mail: poverenik@lidl.rs