The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Informacije
    2. Održivost u Lidlu
    3. O kompaniji
    4. Karijera
    5. Nekretnine
    6. Portal za potrošače

    Rešite se masnoće: Vazdušne friteze u akciji

    Intenzivan ukus i hrskavost pržene hrane su zaista nešto posebno. Međutim, prečesta konzumacija pržene hrane može dugoročno stvoriti probleme po zdravlje. Ali to ne znači da se morate odreći pomfrita, kari kobasice i slično. Friteze bez masnoće uspevaju da skoro savršeno imitiraju ukus i teksturu hrane pržene u ulju – sasvim jednostavno pomoću vrućeg vazduha. Ovaj vodič objašnjava kako to funkcioniše i koje dodatne prednosti ima prženje bez masnoće.

    Prženje bez masnoće: Zašto pržiti bez masnoće?

    Hrskava i ukusna jela bez trunke masnoće – zahvaljujući vazdušnom fritezu.

    Pržena hrana je popularna širom sveta. Međutim, jela pripremljena u dubokom ulju imaju i svoje nedostatke. Sa jedne strane, visok sadržaj masti čini prženu hranu pravom kalorijskom bombom i teško se uklapa u uravnoteženu ishranu.

    Sa druge strane, usled nepravilnog ili pregrevanja ulja mogu nastati štetne materije za koje se sumnja da su kancerogene. Kod prženja bez masnoće ili ulja ovih problema nema: ono predstavlja zdravu alternativu klasičnom prženju. Pored toga, izostaje tipičan ""miris pržionice"", što je velika prednost, posebno u malim kuhinjama bez prozora.

    Friteza bez masnoće: Friteza na vruć vazduh

    Rešenje za prženje bez masnoće je friteza na vruć vazduh. Poslednjih godina, ovi mali, praktični uređaji zauzeli su sve veći udeo na tržištu friteza. Što se tiče ukusa i jednostavnosti upotrebe, nimalo ne zaostaju za svojim "kolegama" koje koriste ulje.

    Ulje kao nosilac ukusa

    Čak ni kod friteza na vruć vazduh ne bi trebalo potpuno izbegavati masnoću. Na primer, kašika ulja obezbeđuje pravi ukus porcije pomfrita.

    Prednosti

    U poređenju sa klasičnim fritezama i rernama sa ventilatorom koje rade na sličnom principu, friteze bez masnoće imaju nekoliko prednosti:

    • Priprema hrane sa minimalnom količinom masnoće je zdravija.
    • Nema potrebe za odlaganjem iskorišćenog ulja za prženje.
    • Čišćenje vazdušnog friteza je jednostavnije.
    • Friteze na vruć vazduh su svestrane – u njima se mogu pripremati čak i pica, kolači ili hleb.
    • Priprema je brza i jednostavna.
    • Posebno kada se radi o manjim količinama hrane za prženje, vazdušni friteza predstavlja brzu i energetski efikasnu alternativu rerni.

    Saveti za kupovinu friteze na vruć vazduh

    Izbor friteza na vruć vazduh je danas veliki. Da biste pronašli odgovarajući model koji će davati što bolje rezultate i dugo vam služiti, prilikom kupovine treba obratiti pažnju na nekoliko aspekata:

    • Ručka i spoljašnje kućište trebalo bi da budu izrađeni od materijala otpornog na toplotu.
    • Nelepljiva površina osigurava da se hrana ne zalepi za vazdušni friteza.
    • Dodaci poput mešalice, rotirajućeg ražnja ili rešetke za roštilj su praktični za korišćenje friteze bez masnoće za pripremu raznovrsnih jela.
    • Zapremina mora odgovarati planiranoj upotrebi: jednočlanom domaćinstvu potreban je manji uređaj nego četvoročlanoj porodici.
    • Radi lakšeg čišćenja, uklonjivi delovi vazdušnog friteza trebalo bi da budu perivi u mašini za sudove.