Želite nešto ukusno iz rerne? Praktični saveti za konzerviranje (pravljenje zimnice)
Konzerviranje (pravljenje zimnice) je tradicionalna metoda produžavanja roka trajanja namirnica.
Bilo da se radi o neočekivano velikom rodu iz sopstvene bašte ili o ponudi u supermarketu koju ste prosto morali da iskoristite:
Konzervisane namirnice su odlične zalihe, traju nekoliko meseci i sprečavaju bacanje proizvoda.
Konzerviranje u rerni je pri tome posebno praktično.

Razlozi za konzerviranje (zimnice) u rerni
Konzerviranje u rerni možda zvuči neobično, ali ima jednu veliku prednost u poređenju sa drugim metodama konzerviranja: na pleh za pečenje može da stane više tegli nego u običnu šerpu – pa se tako može konzervirati više proizvoda odjednom. Ovo je posebno važno ako imate mnogo različitih namirnica ili velike količine koje želite da spremite.

Kako funkcioniše konzerviranje
Princip konzerviranja koristi za sebe fizičke fenomene natpritiska i vakuuma.
Prilikom zagrevanja namirnica u čvrsto zatvorenim teglama prvo nastaje natpritisak, jer se topao vazduh i vodena para šire unutar tegle.
Čim se tegle ohlade, vazduh i para se ponovo skupljaju. Nastaje vakuum koji poklopac praktično „usisava“ i time hermetički zatvara teglu.
Zahvaljujući prethodnoj sterilizaciji tegli, osigurana je sterilnost (čistoća od klica) – konzervisane namirnice su tada gotovo neograničeno trajne.
Uputstvo: Konzerviranje u rerni
Pre samog konzerviranja, sav potreban pribor treba da bude pri ruci, kako bi se uživanje u pravljenju zimnice odvijalo glatko i bez stresa.
Lista za kupovinu i potreban materijal
- Tegle za zimnicu sa poklopcem
- Kuhinjska krpa (ili: kuhinjska salveta)
- Levak za sipanje (ili: levak za punjenje)
- Pleh za pečenje ili dublji pleh (tepsija)
- Namirnica/sadržaj za konzerviranje
- Po potrebi šećer
- Tečnost (voda, sirće, bujon/supa, sok ili vino)

Korak 1: Sterilizacija tegli
Kao prvo, tegle za zimnicu moraju da se sterilišu. Za to možete kratko prokuvati tegle u vreloj vodi ili ih isprati ključalom vodom.
Nakon toga tegle morate temeljno osušiti. Alternativno, tegle sa navojem možete zagrevati u rerni 10 minuta na 180 °C.
Poklopce i gumice prokuvate 5 minuta u vodi sa sirćetom i takođe ih ostavite da se osuše.

Korak 2: Priprema namirnica
Dok se tegle kuvaju ili su u rerni i hlade se, možeš da pripremiš namirnice (sadržaj) za zimnicu.
Zavisno od toga koju vrstu namirnica za konzerviranje odabereš, moraš da opereš voće i povrće, izvadiš semenke ili koštice i isečeš ga.
Manji komadi su bolji od velikih: Što gušće komadi leže jedan uz drugi u tegli, to će se bolje konzervirati.

Korak 3: Punjenje tegli
Kada su tegle ohlađene i suve, a namirnice pripremljene, tegle se mogu puniti.
Pri tome ivice obavezno moraju ostati čiste. Ovde može da pomogne levak za punjenje.
Namirnice se zatim preliju odgovarajućom tečnošću.
Nakon punjenja treba da ostane oko 2 cm vazduha do ivice. Što je pre moguće, stavite poklopac i čvrsto ga zavrnite, odnosno zakačite.

Korak 4: Stavljanje tegli u rernu
Sada počinje samo konzerviranje. Stavi zatvorene tegle u dublji pleh (tepsiju) i napuni ga hladnom vodom do visine od 2 do 3 cm. Ubaci pleh sa teglama u rernu i podesi temperaturu. Sa 175 °C na gornji i donji grejač, praktično nikada nećeš pogrešiti. Čim vodena kupka počne da ključa, isključi rernu i ostavi tegle da stoje još 30 minuta.

Korak 5: Hlađenje i skladištenje
Zatim izvadi tegle iz rerne i ostavi ih da se ohlade. Proveri da li su tegle zaista hermetički zatvorene: Odveži kopče na teglama sa preklopnim zatvaračem i podigni teglu držeći je za poklopac. Ako je konzerviranje bilo uspešno, poklopac bi trebalo da ostane čvrsto pričvršćen. Kod tegli sa metalnim poklopcima na navoj, vakuum prepoznaješ po tome što je poklopac blago uvučen unutra. Ako je sve čvrsto, možeš da označiš tegle i da ih skladištiš na hladnom mestu, bez direktne sunčeve svetlosti.
Šta mogu da konzerviram/pravim u rerni?
Kreativnosti nema granica kada je reč o konzerviranju u rerni. Teorijski se može konzervisati sve što je ukusno i što želimo da duže traje. Ipak, posebno popularne su određene vrste voća i povrća.

Voće
Prilikom konzerviranja voća postoje različite mogućnosti: Mogu se konzervisati ili celi plodovi ili komadi voća koji onda postaju kompot ili kaša (pire). Voće bi u svakom slučaju trebalo da bude zrelo i bez „grozničavih“ (mekanih/trulih) mesta da bi se postigao dobar rezultat. Kao tečnost se koristi šećerna voda, vino ili voćni sok. U zavisnosti od ukusa, mogu se koristiti i sok od limuna ili začini poput cimeta.

Povrće
Takođe, svako povrće se može dobro konzervirati. Ko želi, može povrće prethodno blanširati, ali generalno se svaka sorta može konzervirati i sirova. Bujon (supa), čista voda i malo sirćeta, kao i začini, koriste se za dolivanje kod povrća.
Посебно погодне за конзервирање су:
Voće | Povrće | Ostalo |
|---|---|---|
Jabuke, kruške, jagode, trešnje, breskve, šljive | Pasulj, krastavci, kupus, bundeva/tikva, šargarepa, paradajz, tikvice | Bujon, meso, kolači, džem, sokovi, mast, sosovi/umaci, kobasice. |
Alternative za konzerviranje u rerni
Za konzerviranje u rerni postoje brojne alternative. Tradicionalno se često koristi konzerviranje u šerpi na šporetu. Takođe, tegle za zimnicu se mogu brzo i jednostavno zagrejati u parnom loncu (aparatu) i ekspres loncu (pretis loncu).
Ko ima manje strpljenja, može da koristi Twist-Off tegle: kod njih se sadržaj puni vruć, a ne hladan, tegle se zatvore i okrenu naopačke na nekoliko minuta. Nakon toga se tegle ponovo okrenu i ostave da se ohlade. Za prave ljubitelje zimnice, u obzir možda dolazi i specijalni aparat za konzerviranje.

