Унутра или напоље: Које воће и поврће треба ставити у фрижидер?
Свеже воће и поврће нам пружају важне витамине и хранљиве материје. Међутим, врло мало људи има прилику или време да купи тачно оне састојке који су потребни за сваки оброк пре кувања. Стога је правилно складиштење воћа и поврћа суштински део сваке кухиње у којој се редовно припремају свежи оброци. Они који немају велику оставу често једноставно стављају свеже производе у фрижидер. На крају крајева, хладноћа дуже одржава све свежим. Нажалост, ово је погрешно схватање. Много воћа и поврћа није погодно за складиштење у фрижидеру, док је другом потребна хладноћа да се не би одмах покварило. Али правилно складиштење воћа и поврћа у фрижидеру није посебно компликовано ако се поштује неколико основних правила.
Етилен и његова улога у складиштењу воћа и поврћа Свако ко је забринут за рок трајања и процес сазревања воћа и поврћа пре или касније ће наићи на тему етилена. Етилен је гас који покреће процес сазревања и тиме узрокује брже кварење воћа и поврћа које долази у контакт са њим. Купус је посебно осетљив на етилен и има знатно смањен рок трајања. Воће и поврће које емитује посебно високе нивое етилена и стога га треба чувати одвојено од остале хране, ако је могуће, укључује: Јабуке Авокадо Банане Крушке Броколи Краставци Кромпир Киви Празилук Нектарине Брескве Шљиве Парадајз Дејство етилена се наравно може искористити и у вашу корист: На пример, зрела јабука се може чувати поред зелене банане како би се убрзао процес сазревања.

Правилно складиштење поврћа у фрижидеру
Лиснато поврће попут спанаћа посебно има користи од складиштења у фрижидеру. Али и друго поврће остаје свеже и хрскаво на ниским температурама. Класично поврће попут парадајза се често грешком чува у фиоци за поврће. Међутим, оно пати од ниских температура и најбоље може развити своју арому када се чува на умереним температурама. Следеће намирнице треба чувати у фрижидеру: Артичоке Листне салате (зелена салата, јагода, салата леденица) Карфиол Пасуљ Броколи Грашак Млади лук Купус (црвени купус, прокељ, бели купус, кинески купус) Келераба Блитва Ротквице Цвекла Целер Шпаргле Спанаћ Следеће не треба чувати у фрижидеру: Патлиџан Кромпир Бундеве Шаргарепа Парадајз Тиквице Црни лук Шпаргле треба умотати у влажну крпу када се чувају у фрижидеру. Зелена салата која још увек има корен може се чувати још дуже додавањем мале посуде са водом. Важно је да листови не стоје у води - у супротном ће се покварити.

Правилно складиштење воћа у фрижидеру За воће важи следеће правило: Егзотично воће попут манга воли топлоту и стога га не треба чувати у фрижидеру; домаће воће, с друге стране, добро подноси хладноћу. Јабуке се могу чувати и у фрижидеру и на собној температури. Код коштуњавог воћа, степен зрелости је кључан за складиштење: Зрело воће припада фрижидеру и треба га потрошити што је пре могуће – воће које још увек треба да сазри најбоље је на собној температури. Следеће намирнице припадају фрижидеру: Јабуке Јагодасто воће (јагоде, малине, купине) Киви Рабарбара Коштуњаво воће (кајсије, трешње, брескве, шљиве, црни лук) Грожђе Шта не треба чувати у фрижидеру: Ананас Банане Манго Поморанџе Папаје Лимуни и друго цитрусно воће

Како правилно паковати и чувати исечено воће
Воће се не чува увек цело одмах након куповине. Исечено воће такође има своје место у фрижидеру. Било да се користи за припрему житарица за доручак или као остаци од печења воћне торте: Да би се осигурало да исечено воће траје што је дуже могуће, правилно паковање и складиштење су кључни. Исечено воће треба чувати у добро затвореној посуди или прекривено провидном фолијом. Што је мање додатне влаге у посуди, мањи је ризик од буђи. Конзерве и кутије се стога морају темељно осушити пре употребе. Јабука исечена на четвртине или осмине може се држати заједно гуменом траком. На овај начин исечене ивице имају мањи контакт са ваздухом.
Лимунов сок за борбу против промене боје
Када су воће изложене кисеонику, на пресеченим површинама често се формирају ружне смеђе мрље. Ово нема никакве везе са кварењем, али изгледа непривлачно. Да бисте спречили ову промену боје, попрскајте га лимуновим соком.

5 савета за дужу свежину
Савет 1: Ако је могуће, чувајте воће и поврће одвојено. Њихове различите потребе и емисија етилена чине заједничко складиштење непривлачним.
Савет 2: Меко воће би идеално било да се чува у фолији и да се што мање додирује. У супротном, споре плесни се могу брзо ширити.
Савет 3: Воће и поврће треба, ако је могуће, опрати и исећи непосредно пре конзумирања како би се максимално продужио рок трајања.
Савет 4: Поврће попут шаргарепе или ротквица остаје дуже свеже ако се уклоне зелени листови.
Савет 5: Црни лук увек треба чувати одвојено, јер много воћа и поврћа брзо упија њихов мирис.