Zdravo i ukusno – sami napravite sveže sokove i smutije sa sokovnikom ili blenderom
Nutricionisti preporučuju da se dnevno konzumira između 400 i 650 grama voća i povrća. Za mnoge ljude ova preporuka predstavlja gotovo nedostižan cilj. Nije ni čudo, jer posebno u stresnoj svakodnevici često ostaje premalo vremena za zaista zdravu ishranu. Kuhinjski pomagači poput sokovnika, blendera ili seckalica stoga su idealno pogodni za pripremu većih količina voća ili povrća spremnih za konzumaciju u najkraćem mogućem roku. Jednom nabavljeni, mnogi više ne mogu da zamisle život bez praktičnih uređaja i oduševljeno konstatuju: Zdrava ishrana je konačno postala stvarnost. Međutim, kada stojite pred odlukom koji uređaj da kupite, neizbežno se postavljaju neka pitanja: Koja je razlika između načina pripreme? Kako funkcionišu različiti kuhinjski aparati i koje su njihove prednosti i nedostaci? Kako da dobijem najviše hranljivih sastojaka iz voća i šta je zapravo zdravije: sok ili smuti? U sledećem članku saznaćete sve što treba da znate o ceđenju, miksovanju i usitnjavanju.
Pravljenje soka, mešanje i seckanje: u čemu je razlika?
Ko razmišlja o nabavci kuhinjskog pomoćnika za obradu voća i povrća, ima težak izbor: Da li da to bude sokovnik, blender ili ipak seckalica? Koji uređaj najbolje odgovara sopstvenim potrebama prvenstveno zavisi od toga koji način pripreme se preferira. Sokovnici izvlače tečne sastojke iz voća i povrća i proizvode čisti sok, dok grublji sastojci ostaju kao otpadni proizvod. Ovaj takozvani trop sadrži posebno mnogo vlakana. Blenderi, s druge strane, pogodni su za pasiranje celog voća i povrća – krajnji rezultat su tipično smutiji, koji sadrže sve sastojke korišćenih vrsta voća i povrća i stoga su gušći. Seckalice obezbeđuju još grublji rezultat, jer ovi uređaji samo usitnjavaju, bez prerade unesenih komada voća i povrća u pire.
Način rada i primena sokovnika, blendera i seckalica
Sokovnici, blenderi i seckalice se ne razlikuju samo po načinu rada, već i po primeni. Objašnjavamo najvažnije razlike i posebnosti.

Sokovnici
Sami napravite ukusan sok uz pomoć sokovnika
Sokovnici izvlače tečnost iz pojedinačnih komada voća i povrća i pretvaraju ih u ukusan sok. Presovano voće i povrće pre ubacivanja treba samo prepoloviti ili grubo iseckati i može se ubaciti u uređaj sa peteljkom i korom. Čvrsti sastojci ostaju kao trop. U osnovi postoje dve vrste sokovnika: prese za sok i centrifugalni sokovnici.
Dok se kod prese za sok sok dobija mehaničkim pritiskom, centrifugalni sokovnik usitnjava voće brzinom do 15000 obrtaja u minuti i odvaja čvrste i tečne sastojke pomoću sita. Prese za sok obrađuju voće i povrće nežnije, rade tiše i proizvode bistriji sok od centrifugalnih sokovnika, ali su po pravilu i znatno skuplje. Većina modernih sokovnika može da pretvori gotovo svaku vrstu voća i povrća u sok, koji nije samo ukusniji, već je i zdraviji od industrijski proizvedenog soka iz supermarketa.
Ceđenje bez sokovnika
Ko nema sokovnik, ali kod kuće ima ekspres lonac, može udobno da cedi uz pomoć vodene pare. Za to su optimalno pogodne vrste voća i povrća sa visokim sadržajem vode. Na svakih 500 grama voća ili povrća sipajte 100 ml vode u ekspres lonac i opremite ga umetkom bez rupa koji služi kao posuda za sakupljanje. Na to se postavlja umetak sa sitom pre nego što se oprano voće i povrće stavi u lonac. Nakon toga, ekspres lonac samo treba uključiti – ostalo preuzima vodena para.

Blenderi
Stoni blenderi i drugi blenderi pasiraju ubbačene komade voća i povrća i pretvaraju ih u jednoličnu masu. Konzistencija krajnjeg proizvoda zavisi od brzine rotacije, tj. broja obrtaja blendera, sadržaja tečnosti u polaznim sirovinama i količine dodate vode.
Pošto se voće i povrće obrađuje u celini, mora se adekvatno pripremiti. Koštice, peteljke i kora treba da se uklone. Pre nego što se blender uključi, treba da se proveri da noževi nisu blokirani. Dok moćni blenderi mogu da počnu sa radom i sa tvrđim sirovinama ili ledom, kod slabijih uređaja veće i čvršće sastojke treba dodavati tek tokom rada.

Seckalice
Seckalice funkcionišu slično blenderima, ali su više namenjene za obradu voća, povrća i drugih namirnica na krupnije komade. Kod mnogih uređaja željeni način sečenja se može prilagoditi pomoću različitih dodataka. Kao i kod blendera, sve vrste voća i povrća moraju se očistiti od koštica, peteljki i, po potrebi, od kore, pre nego što se grubo isečeni stave u uređaj. Prilikom kupovine odgovarajućeg uređaja treba uzeti u obzir koje namirnice će se seckati. Za zamrznute i vrlo tvrde namirnice preporučuje se kupovina posebno moćnog uređaja, dok je za većinu drugih primena dovoljno oko 500 vati.
Prednosti i nedostaci sokovnika, blendera i seckalica
Prednosti | Nedostaci |
---|---|
|
|
Prednosti | Nedostaci |
---|---|
|
|
Prednosti | Nedostaci |
---|---|
|
|
Šta je bolje: sok iz sokovnika ili smuti iz blendera?
Ko stoji pred odlukom da li je sokovnik ili blender za smutije bolji izbor, treba da obrati pažnju na nekoliko stvari. Sokovi su lako svarljivi i mogu se praviti od skoro svake vrste voća i povrća. Smutiji, s druge strane, sadrže mnogo vlakana i stoga su samo uslovno pogodni za ljude sa problemima varenja. Za razliku od sokova, smutiji sadrže više vitamina i hranljivih sastojaka, jer se obrađuju svi delovi voća i povrća. Treba uzeti u obzir da jednostavni blenderi za smutije uglavnom ne mogu zadovoljavajuće da usitne lisnato povrće, začinsko bilje i tvrdo povrće.
Visokoperformansni blenderi, s druge strane, mogu bez problema da obrade i ove vrste povrća do kremaste konzistencije i stoga su idealni za pripremu zelenih smutija. Još jedna prednost blendera u odnosu na sokovnike je jednostavno čišćenje kao i obrada svih sastojaka bez ostataka. Da li je blender za smutije ili sokovnik pravi izbor, stoga u potpunosti zavisi od ličnih preferencija i omiljenih vrsta voća i povrća.