Kada je volumen proizvodnje u pitanju, Španija je drugi proizvođač vina na svetu. Čak 1,2 miliona hektara ove zemlje se nalazi pod vinogradima, podeljenih
u 12 glavnih vinskih regija. Španska klima prija vinogradarstvu, a domaće sorte jako dobro podnose vrućinu i poznate su po svojoj delikatno glatkoj teksturi i intenzivnom ukusu koji se savršeno uklapa u svaki gastronomski užitak. Pretpostavlja se da se danas u Španiji gaji preko 600 različitih sorti grožđa. Pored svih ovih prednosti, Španija uživa i u činjenici da se ovde grožđe gajilo još hiljadama godina pre nove ere. U periodu antičkog Rima, španska vina su se izvozila širom carstva. I još jedno je sigurno – u Španiji nećete naići na jezičku barijeru ako tražite ,,vino’’!

Cepa Lebrel

Cepa Lebrel DOC

Cepa Lebrel DOC 2018. je crveno vino, tamne rubin boje, sa blago ljubičastim odsjajem, dnevnom refleksijom, srednjeg viskoziteta.

Ovo je mlado vino, sa dominantnim začinskim aromama koje su isprepletane sa voćem i blagim uticajem drveta. Kompleksnije na ukusu nego na mirisu, sa taninima koji prosto traže hranu, ovo je odlično vino za gastronomiju. 

Da li ste znali?
Ovo je crveno vino iz Rioje, jednog od dva regiona u Španiji koji nosi DOC (Denominacion de Origen Calificada) oznaku. Napravljeno je od najzasađenije crne autohtone sorte grožđa u Španiji, Tempranilla. Zbog neutralnosti sorte odlično upija arome iz drveta i ima solidan potencijal odležavanja.