Poslednjih decenija smo svedoci ekspanzije vinske industrije van očekivanih
regiona sveta. Novi Zeland, Australija i Amerika nam donose senzacionalne ukuse, jedinstvenih tekstura i karakterističnih aroma, koji sve više i više dobijaju svetlo na svetskoj pozornici. Zasluženo! Iako svoje znanje po pitanju vinogradarstva crpe iz iskustva zemalja sa mnogo dužom vinskom
tradicijom, svaka od ovih zemalja donosi svoje specifičnosti u vino koje proizvodi. Tlo na kojem vino raste, sorte, način gajenja vinove loze – sve to dobija novi pristup po kojem su ova vina prepoznatljiva i zbog kojeg ih vredi istražiti.

Vino sa Novog Zelanda

Vino sa Novog Zelanda

Cimarosa Sauvignon Blanc 2020. je belo vino, svetlo žute boje sa zelenkasto sivim odsjajem, dnevne refleksije i srednjeg viskoziteta.

Ovo je mlado belo vino, resko, sa vrlo intenzivnim mirisom, tipičnim za Sauvignon Blanc. Vino odiše sa puno svežine na mirisu koja se kasnije potvrđuje i na ukusu, koji je nošen hrskavom kiselinom i voćno-herbalnom strukturom. 

Da li ste znali?
Sauvignon Blanc je najvažnija bela sorta Novog Zelanda. Najzastupljenija je u regionu Marlborough, koji se nalazi na severu Južnog ostrva. Sauvignoni iz Marlborougha predstavljaju osnovu vinarstva ove zemlje i glavni adut kada je reč o njenom vinskom izvozu. Ova vina karakterišu visok intenzitet aroma na mirisu, tropske note i izražena svežina.

 

Zrelo roze vino

Zrelo roze vino

Zinfandel Rosé 2019. odsjajem, dnevne refleksije i visokog viskoziteta. 

Ovo je zrelo roze vino, koje poseduje precizne arome crvenog voća, u džemastom obliku, što mu daje na osećaju slasti, punoće i skladnosti. Savršeno je vino za ljubitelje koji ulaze u svet vina, gde će im se zasigurno dopasti džemaste voćne arome sa dosta zaostalog šećera.

Da li ste znali?
Zinfandel je crna sorta grožđa, koja u Evropi ima sinonime Primitivo i Crljenak Kaštelanski. Od Zinfandela se prave crvena i roze vina - slatka verzija rozea je stekla veliku popularnost u svetu. Zinfandel voli topla podneblja i zahteva dosta sunca kako bi u potpunosti fenolno sazreo.

Crveno vino iz Argentine

Crveno vino iz Argentine

Malbec Argentina 2020. je suvo crveno vino, garnet boje sa ljubičastim odsjajem, dnevne refleksije i srednjeg viskoziteta. 

Ovo je izuzetno mlado crveno vino, koje nam dolazi iz 2020. godine, jer je berba na južnoj hemisferi pola godine ranije nego na severnoj. Voćnog je karaktera, što je karakteristika vina Novog Sveta, modernog stila, sa dodirom drveta.

Da li ste znali?
Malbec je sorta francuskog porekla koja je svoj novi dom pronašla u Argentini. Danas, Malbec je sinonim za Argentinu i ova vrlo delikatna sorta najbolje rezultate daje u regionu Mendoza, gde se često sadi na većim nadmorskim visinama kako bi se očuvala svežina grožđa. Kao sorta, može da podseća na Cabernet Sauvignon: često je izuzetno voćnog karaktera, a vino neretko prate začinske i herbalne note.