Italija spada u jednu od zemalja sa najvećom proizvodnjom vina, sa preko 700 hiljada hektara vinograda koji krase njene lepote. Vino se ovde proizvodi širom zemlje, a njeno tlo je podeljeno u 20 vinskih regija. Svaka regija donosi specifičnu tradiciju, stil ili jedinstveni tip grožđa od kojeg nastaje vino koje se dugo pamti. Dodatno, Italija je i jedna od zemalja sa najdužom tradicijom proizvodnje vina.
Klima, istorija, gastronomsko nasleđe i sve što krasi ovu prelepu zemlju čine da mnogi ljudi sanjaju o tome da se skrase baš tu i postanu ponosni vlasnici vinograda, a brojne vinske ture pozivaju goste sa svih strana sveta na uživanje.

Citrusni Pinot Grigio

Citrusni Pinot Grigio DOC

Pinot Grigio delle Venezie DOC 2020. je zrelo, belo vino, svetle limun žute boje sa zlatnim odsjajem, zvezdane refleksije i srednjeg viskoziteta.

Ovo vino nosi izvanredno ukomponovane arome citrusa i herbalnosti. Njegov miris prosto odiše svežinom, dok je na ukusu vino lepršavo, sa čvrstim kiselinama i prijatnom herbalnom završnicom.

Da li ste znali?
Pinot Grigio se najčešće gaji u pograničnom regionu Friuli Venezia Giulia, na samom severu Italije, gde se od njega često prave sveža, sortna vina namenjena za konzumaciju u mladoj fazi. Vina od Pinot Grigia karakterišu citrusne note, gde često pronalazimo mirise limuna, limete i grejpfruta, a jedna od sortnih karakteristika je i blaga fenolna gorčina koja se javlja na ukusu, kao i moćna kiselina.

Toskansko vino Garnet boje

Toskansko vino garnet boje

Ser Passo Duca di Sasseta IGT 2018. je crveno vino garnet boje, bordo odsjaja i dnevene refleksije, kao i povišenog viskoziteta.

Mlado crveno vino, sa podneblja bogatim sunčevim zracima, evidentno dolazi iz toplije godine iz koje je razvilo džemast voćni karakter, dok mu biterasti momenat kafe i herbalnost mediteranskog bilja daju celokupni balans i senzaciju svežine. 

Da li ste znali?
Toskana se nalazi u centru Italije i odlikuje je mediteranska klima. Njeno grožđe ima idealne uslove za sazrevanje, a tu se uglavnom gaje tradicionalne autohtone sorte, dok u poslednjih nekoliko decenija primećujemo porast u zasadima pod internacionalnim sortama, uglavnom na obali Tirenskog mora. U toplijim godinama, Toskana može dati izuzetno voćna, skoro džemasta vina, a gotovo uvek se u crvenim vinima može pronaći mediteranski karakter i arome mediteranskog bilja.

Sicilijansko mlado vino

Sicilijankso mlado vino

Nero d’Avola Sicilia DOC 2019. je crveno vino duboke garnet boje, dnevne refleksije i povišenog viskoziteta. 

Ovo je mlado crveno vino, blago zatvoreno na nosu, sa aromama džemastog crvenog voća, ali u potpunosti otvoreno i balansirano na ukusu. Nosi odličan sklop voćnosti, kiselina, tanina - strukture vina čine ga harmoničnim. 

Da li ste znali?
Nero d’Avola je najvažnija crna sorta cele Sicilije.
Dobila je ime po gradiću Avola koji se nalazi na jugu Sicilije i u bukvalnom prevodu znači: crno iz Avole. Ova sorta voli tople klimate, sa dosta sunca, a daje vina voćne strukture sa dosta crvenog i crnog voća, ukomponovanih sa slatkim taninima. Sorta se koristi za proizvodnju crvenih vina, ali i za pravljenje čuvenog desertnog vina Italije - Marsale.

Primitivo IGT

Primitivo IGT

Primitivo Puglia IGT 2020. je crveno vino, zatvorene rubin boje sa ljubičastim odsjajem, dnevne refleksije i srednjeg viskoziteta sa značajnim brojem vinskih suza koje se zadržavaju na ivicama čaše.

Ovo je dopadljivo, mlado crveno vino, koje jasno daje do znanja da dolazi iz toplijih krajeva, vrlo bogato u intenzitetu mirisa i ukusa, dominantnih voćnih aroma koje se lepo dopunjuju sa mediteranskim začinima. 

Da li ste znali?
Primitivo je jedno od najpoznatijih crnih sorti današnjice. Ima mnogo sinonima, od kojih je svakako najpoznatiji Zinfandel u Kaliforniji, a dokazano je da sorta potiče sa prostora današnje Hrvatske. Odlično uspeva u toplim klimama kakva je i Puglia, koja se nalazi na samom jugu Italije i odlikuje je mediteranska klima sa puno sunca. Vina od Primitiva su poznata kao vina voćne strukture, vrlo robusna i intenzivna.