Đajić

BEZ PRIJATELJSTVA NEMA VIZIJE

Poljoprivredno gazdinstvo iz Kovilja, na čelu sa Čedomirom, vredno radi na tome da svake godine sve više i više raste. Kako? Tako što Čedomir ostvari baš sve što zamisli, uz pomoć svojih prijatelja.

Da je prijateljstvo imperativ poslovanja ovog poljoprivrednog gazdinstva, dokazuje i činjenica da se ovde sve radi uz veliku podršku svih drugara iz ekipe. Bilo da je u pitanju sadnja, berba, radovi svake vrste ili savet: prijatelji su tu i jedno drugome priskaču u pomoć.

Đajić

O POČECIMA I SVEŽINI

Verovali ili ne, u našoj zemlji nema puno proizvođača kelerabe i patlidžana. Zato je i priča ovog gazdinstva započeta na ideji o tome da se gaji upravo ovo povrće. 2018. godine nastali su prvi plastenici da bi danas Čedomir imao preko 136 plastenika, na kojima se neće zaustaviti! Proizvodnja svake godine raste sve više i više, pa tako postoje planovi o kupovini još zemlje, ali i daljeg ulaganja.

Đajić

KELERABA I PATLIDŽAN

Iako uzgoj kelerabe i patlidžana ne zahteva punu pažnju tokom čitave godine, sam rad oko poljoprivrede traži puno angažovanje. Zimi se grade novi plastenici da bi se sezona, koja počinje oko petnaestog, dočekala u punoj spremi. Od sedam dana, ima posla četiri dana po ceo dan, a onda preostala tri se radi nešto što je vezano za poljoprivredu. Takođe, tu je i pouzdani zaštitar koji pomaže u svemu kada je kvalitet proizvoda u pitanju. Sama svežina predstavlja jako bitan faktor, zbog čega u Lidlov magacin stiže svež proizvod sa njive i tek tu nastupa prvo hlađenje.

Nenad Sarić

PORODIČNI POSAO U BLIZINI GRADA

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Sarić iz sela Slanci, nadomak Beograda, dokazuje da je moguće spojiti blizinu grada i prirode u kompaktnu priču koja svakoga dana donosi puno radosti. Cela porodica je uključena u proizvodnju raznih kultura, što čini ovaj biznis, ali i njihovo imanje, veselim mestom punim pozitivne energije.  

 

 

Nenad Sarić

O POČECIMA

Ovo Poljoprivredno gazdinstvo proizvodi oko 15 vrsti voća i povrća, koji su deo tradicije. Sticalo se sve polako, a porodica je tu generacijama. Zbog brojnih kultura, porodica vredno radi svih 365 dana u godini, radeći ručno većinu stvari. Sve se sprema dan za dan jer lager ne postoji, zbog čega je roba uvek sveža i do prvog hlađenja dolazi tek u Lidlovom magacinu.

Nenad Sarić

O BUDUĆNOSTI POLJOPRIVREDE

Porodica Sarić veruje da će poljoprivreda biti sve plaćenija, jer se trenutno sve manje ljudi njome bavi. Preporučuju svakome njome da se bavi, jer iako je teško, može da se uspe, a sav zarađeni novac dolazi poštenim radom.

Povrtari1

PRIČA STARA NEKOLIKO GENERACIJA

Jedne večeri, tokom druženja, članovi porodice Paunović, zajedno sa zetom Acom i prijateljem, rešili su da osnuju udruženje koje će im pomoći da se njihova priča dalje čuje. Ovaj korak u njihovom poslovanju ne iznenađuje, jer se radi o porodici koja se čak od 1945. godine bavi proizvodnjom. Sada, kao udruženje, imaju više poslovnih mogućnosti, a jedan od glavnih fokusa za njih predstavlja rad sa Lidlom.

 

Udruženje povrtlara

O SALATI

Porodica Paunović se bavi proizvodnjom salate jer je to jedna od kultura koje najbolje poznaju, za koju imaju mehanizaciju i za koju su u potpunosti spremni. Svaki njihov radni dan počinje rano i završava se kasno. Posla ima stalno: od sadnje, zalivanja, postavljanja folije, punjenja kamiona, pakovanja, preslaganja… I svaka godina je priča za sebe, dok u njihovoj porodici svi sve rade: od vožnje traktora do vođenja knjiga. ,,Glavni’’ ne postoji: sve je stvar dogovora.

Nenad Sarić

KVALITET, KVANTITET, KONTINUITET I KARAKTER

To je način na koji se Udruženje povrtara bori protiv oštre konkurencije. Kada je kvalitet njihovih proizvoda u pitanju, svežina je definitivni prioritet. Naime, kako beru svoje proizvode, tako ih i nose Lidlu. Zahvaljujući saradnji kojom su jako zadovoljni i koja pozitivno utiče na njihov posao, njihova proizvodnja svake godine nastavlja da raste.

Intersad

POSAO KOJI SE VOLI

Milan i Bojan su kumovi koji već preko 15 godina gaje jagode u Rumenci, još od kada su dobili ideju za ovaj posao na studijskom putovanju u Italiji. Njih dvojicu ništa ne čini srećnijim nego radost koju osećaju ljudi kada sa njima dele ovo prelepo voće.

Za svoj posao kažu da je najlepši na svetu, jer u svako doba godine gledaju kako njihov proizvod raste, da bi na kraju ubrali plodove svog rada. Mišljenja su da, ako ćete negde naći radost i veselje, to ćete naći u prirodi, a same jagode su upravo ono sezonsko voće koje prvo kupuju bake svojim unucima, kako bi im pokazali svoju bezrezervnu ljubav.

Intersad

RAST I RAZVOJ

Način na koji Intersad proizvodi jagode jeste sa velikom primenom svega što priroda ima da ponudi. Kako Milan i Bojan puno ulažu u svoje znanje, njihov posao je dinamičan tokom cele kalendarske godine, jer pored sadnje i berbe, tu je i planiranje, sumiranje, edukacija, razmenjivanje iskustava sa kolegama…

Intersad

SVEŽINA JAGODE U ROSNO JUTRO

Prednost domaćeg tržišta, po mišljenju Intersad dvojca, predstavlja blizina transporta: oni su koncipirali svoju proizvodnju tako da, čim se voće ubere, ono u roku od pola sata dođe u hladnjaču. Takođe, Intersad ima svoje kontrolore koji pregledaju plodove kako na polju, tako i pred ulazak u hladnjaču. Nakon berbe, jagoda se odmah sutradan šalje u Lidl, čijim su se standardima sa radošću prilagodili jer dele isti cilj: da svi radimo u skladu sa prirodom.

INDUSTRIJA MESA ĐURĐEVIĆ

Porodica Đurđević, na čelu sa Milenkom, već 25 godina proizvodi kvalitetno meso, čiju proizvodnju prate zaista: od njive do trpeze. Ova firma, sa sedištem u Subotištu, privatnom farmom kapaciteta 2.000 junadi, ali i lokacijama u Inđiji i Ilincima, na kojima se uzgajaju tovljenici, ima naprednu tehnologiju i velika prostranstva za skladan rast i razvoj svog biznisa.

Počeci ove firme imaju svoje korene još u Milenkovom detinjstvu, koji je, odrastajući u stočarskom kraju i stočarskoj porodici, svoju karijeru počeo kao mesar i prodavac kod čuvenog čika Pere. Nakon osamostaljivanja i velike potražnje od strane vernih klijenata, Milenko je, zajedno sa svojim bratom, ali i prijateljima, osnovao svoju firmu koja je polako, ali sigurno rasla.

OD NJIVE DO TRPEZE

Danas industrija mesa Đurđević ima prostrane i moderne lokacije na kojima vode računa o svim segmentima svoje proizvodnje: od ratarstva, stočarstva do kreiranja mesnih proizvoda vrhunskog kvaliteta. Njihov način rada podrazumeva mnogo truda i volje, ali i ulaganja kako bi se ostvario kontrolisani način proizvodnje. Milenkov svaki radni dan počinje rano, obilaskom farmi, bio-postrojenja, da bi se nastavio sa sastancima i planiranjem daljih aktivnosti ali i ostvarivanjem svih redovnih obaveza.

Pored marljivog rada, Đurđevići su poznati i po Black Angus bikovima. Rasa Angus se eskluzivno uzgaja baš kod njih: od teleta do krave, na pašnjaku u slobodnom prostoru, koji je naročito važan za njihovo meso. Black Angus bikovi su poznati po posebnom kvalitetu mesa, njegovoj boji i ukusu koji zadivljuje sve gurmane.

I TRADICIJA I VIZIJA

Tu je i još jedan važan faktor uspeha ove firme: njihova vizija za budućnost. Naime, Đurđevići mogu da se pohvale svojom bio-elektranom kapaciteta 0,99 MW, jer znaju da je budućnost u zelenoj energiji tj. njenim obnovljivim izvorima.

Kako je cela porodica Đurđević uključena u posao, ova firma nosi porodični duh i veruje u porodične vrednosti. Iskrenost u komunikaciji sa potrošačem, svakodnevni marljiv rad ali i briga o svakom segmentu kreiranja proizvoda predstavlja prioritet njihovog poslovanja. Tu su supruga Biljana, glavna podrška u poslu, zatim sin Milan, zadužen za deo nabavke sirovina, obnavljanja osnovnog stada i razvoj junadi na farmi, sin Marko odgovoran za ratarstvo i obradu zemlje ali i najmlađi Miloš i Milica koji posmatrajući starije, polako uče o ovom poslu.

Način rada industrije mesa Đurđević možda nije nimalo lak, ali se višestruko isplati. Kupovinom njihovih proizvoda sigurni ste u kvalitet mesa, njegovu bezbednost i ukus koji će inspirisati vaše kulinarske kreacije!