Ova zemlja sa vinskom tradicijom starom nekoliko hiljada godina, poznata je najviše po proizvodnji belih vina, ali i kvalitetnih crvenih i desertnih varijanti. Zahvaljujući kontinentalnoj klimi, grožđe se ovde uzgajalo još od doba Kelta i Rimljana, a danas je imperativ posete ovoj zemlji kupovina makar jedne flaše Riesling-a.

Cepa Lebrel

Grüner Veltliner 2019.

Ovo mlado belo vino iz donje Austrije daje mnogo više na ukusu nego na mirisu, skromne je aromatike i jako lepih kiselina koje mu daju odličan gastronomski potencijal. Idealno se uparuje sa tradicionalnom bečkom šniclom, gde kiseline iz vina odlično „očiste“ masnoće pohovanog mesa. Od sireva, lepo se kombinuje
sa mladim kravljim, ali i neutralnim poluzrelim kao što su trapist, ementaler i gauda. Najbolje je poslužiti ga rashlađenog na temperaturi između  8 - 12 °C.
Vino je namenjeno da se konzumira mlado kako bi se maksimalno iskoristila njegova svežina, bez dugog odležavanja.